Vega-Curry-Gemak: gezond, snel, makkelijk en lekker

Vega-Curry-gemak

Soms wil je gewoon snel en gezond eten. Het hoeft niet culinair te zijn, als het maar voedzaam is. Onderstaand gerecht kan je maken met ingrediënten die je lang van tevoren in huis haalt. Ok, je hebt wel een grote vriezer nodig, met zon vriesvakje boven de ijskast kom je er niet.

Dat is ook meteen een tip van mij, groot gezin? Zorg voor een goede, ruime vriezer. Dit maakt het organiseren van een voedzame maaltijd door de hele week heen zoveel makkelijker. Stop m vol met groente en deels bereide gerechten, diepvriesfruit (prima door yoghurt of in smoothies). Kruiden kun je er ook heel goed in bewaren, vis. Maar met name groente.

Diepvriesgroente heeft een veel betere structuur dan blikgroente, is veel makkelijker in huis te halen en hebben dan verse groente maar bevat dezelfde voedingswaarden. Zeker als je de diepvriesgroente door een saus doet, zoals de curry hieronder, of door een pastasaus of ovenschotel is diepvries een prima alternatief voor verse groente. Meestal is het nog voordeliger ook.

Voor 10 porties: 20 porties kan ook als je een groot gezin hebt. Gewoon alles maal 2 doen.

 

Voedingswaarden per portie:

Calorieen: 290

Eiwitten: 6 gram

Vetten: 19,7 gram

Verzadigde vetten: 9,5 gram

Vezels: 7 gram

Koolhydraten: 17,2 gram 

Zout: 2,8 gram

 

Ingrediënten:

 • 2,5 kilo diepvriesgroente. Gooi wat je nog hebt liggen er ook gewoon in. Ik koos voor diepvries broccoli-rijst van Bonduelle, dit is klein en valt bijna niet op als groente, fijn als je voor kinderen kookt. Erwtjes, oven groente uit de diepvries, wok groente. Gewoon lekker aanvullen tot 2,5 kilo.
 • 2 pakjes gele curry Fairtrade
 • Naar smaak currykruiden. Bijvoorbeeld van Johnnie Bor Curry Madras.
 • 3 zakjes Santen Kokos crème (150 gram in totaal)
 • 200 gram gedroogde nasi-groenten (verkrijgbaar bij toko en Xenos)
 • Peper naar smaak (advies is toevoegen!)
 • Chilipoeder naar smaak (ik hou van pittig, als je voor kinderen kookt is dit misschien minder geschikt)
 • Knoflook naar smaak (advies toch wel 5 tenen, mag altijd meer). Ook dit bestaat er in diepvriesformaat van Daregal
 

Benodigdheden

 • Grote (soep)pan. Heb je geen hele grote pan? Scoor er 1. Ikea heeft hele grote (soep)pannen voor een fair prijs
 • Diepvrieszakjes groot
 • Diepvries
 • Magnetron
 • Groot glas, beker of mok
 • Keukenweegschaal
 

Bereiden

 • Weeg je lege pan waar je de saus in gaat bereiden. Huh? Doe nou maar!
 • Gooi alle groente bij elkaar in de enorm grote (soep)pan
 • Doe er een halve liter water bij
 • Verwarm en roer om tot alles ontdooid is en het water kookt
 • Voeg de 2 pakjes currypasta van Fairtrade toe
 • Voor de Santen kokos crème toe
 • Voeg naar smaak de kruiden toe
 • Voeg meer water toe als de saus te dik is
 • Breng zachtjes aan de kook
 • Laat 15 minuten zachtjes door pruttelen, warmtebron zo zacht mogelijk zodat het net aan de kook blijft. Blijf regelmatig roeren, voeg evt. nog meer water toe als nodig
 • We hebben redelijk wat kruiden toegevoegd. Deze moeten nog in het gerecht trekken. Laat de saus daarom een dagje in de pan voordat je hem invriest of opdient. Hij wordt er zo veel lekkerder van. Wil je het toch direct invriezen? Zorg er voor dat de saus helemaal is afgekoeld voordat je hem invriest. Anders gaan de zakjes aan elkaar kleven.
 

Invriezen

 • Weeg je volle pan. Trek het gewicht van de lege pan er af. Nu weet je hoeveel gram saus je hebt. Deel dit door 10 en je hebt je portie! Als je de pan op de weegschaal houdt kan je scheppen en wegen tot je iedere keer een portie in een zakje hebt gedaan. Na 2 porties weet je hoeveel scheppen een portie is, nog makkelijker.
 • Het diepvrieszakje doe je in de mok/beker/groot glas met de randjes van het zakje om de mok heen gevouwen. Scheppen maar, dichtknopen en je hebt een portie in een handige verpakking. Om zo in te vriezen.
 

Ontdooien

Haal het zakje een dag van te voren uit de vriezer en zet in een kommetje in de ijskast. Zorg voor een kommetje want anders ontstaat door condens vocht rond het zakje en krijg je een smerige ijskast. 24hr later is het ontdooid en kan je het uit het zakje halen en opwarmen; 3 minuten 900 watt per portie. Meer porties tegelijk opwarmen? Dan moet het er langer in.

 

Opdienen

Eet het met eiwitrijke rijst https://www.ah.nl/producten/product/wi435963/ah-kikkererwten-en-linzenrijst want de curry bevat niet heel veel eiwit. Liever gewone rijst? Neem een bakje kwark als toetje of een blikje kikkererwten er bij.

Suggestie: Bestrooi met een handje cashewnoten.

Ik serveer het zelf vaak op een grote (70 gram) meergranenwrap, vergezeld van een dikke eetlepel Skyr-yoghurt als sausje.

Ook lekker met Atjar er naast of strooi wat kokosrasp eroverheen.

Deel via
Tags: No tags

Comments are closed.