recept: pasta-saus-gemak: gezond, snel, makkelijk en lekker

Pasta-saus-gemak: gezond, snel, makkelijk en lekker

Recept: pasta-saus-gemak: gezond, snel, makkelijk en lekker

Soms wil je gewoon snel en gezond eten. Het hoeft niet culinair te zijn, als het maar voedzaam is. Onderstaand gerecht kan je maken met ingrediënten die je lang van tevoren in huis haalt. Ok, je hebt wel een grote vriezer nodig, met zon vriesvakje boven de ijskast kom je er niet.

Dat is ook meteen een tip van mij, groot gezin? Zorg voor een goede, ruime vriezer. Dit maakt het organiseren van een voedzame maaltijd door de hele week heen zoveel makkelijker. Stop m vol met groente en deels bereide gerechten, diepvriesfruit (prima door yoghurt of in smoothies). Kruiden kun je er ook heel goed in bewaren, vis. Maar met name groente.

Diepvriesgroente heeft een veel betere structuur dan blikgroente, is veel makkelijker in huis te halen en hebben dan verse groente maar bevat dezelfde voedingswaarden. Zeker als je de diepvriesgroente door een saus doet, zoals de pastasaus hieronder, of door een curry of ovenschotel is diepvries een prima alternatief voor verse groente. Meestal is het nog voordeliger ook.

 Voor 10 porties: 20 porties kan ook als je een groot gezin hebt. Gewoon alles maal 2 doen.

Ingrediënten:

 • 2 grote blikken tomatensaus (850 gram per stuk, Turkse toko)
 • 2,5 kilo diepvriesgroente. Gooi wat je nog hebt liggen er ook gewoon in. Ik koos voor diepvries broccoli-rijst van Bonduelle, dit is klein en valt bijna niet op als groente, fijn als je voor kinderen kookt. Erwtjes, spinazie, blik worteltjes (had ik nog staan), Italiaanse wok groente. Gewoon lekker aanvullen tot 2,5 kilo.
 • 1 pakje Italiaanse kruidenmix diepvries van Daregal
 • 1 pakje basilicum diepvries van Daregal
 • 2 tuinkruiden bouillonblokjes
 • als gewenst 50 gram mager rundergehakt per persoon, dus 500 gram voor deze pan. Ik heb het zonder gedaan
 • 10 eetlepels olijfolie
 • Peper naar smaak (advies is toevoegen!)
 • Chillipoeder naar smaak (ik hou van pittig, als je voor kinderen kookt is dit misschien minder geschikt)
 • Knoflook naar smaak (advies toch wel 5 tenen, mag altijd meer). Ook dit bestaat er in diepvriesformaat van Daregal

Benodigdheden

 • Grote (soep)pan. Heb je geen hele grote pan? Scoor er 1. Ikea heeft hele grote (soep)pannen voor een fair prijs
 • Voor rullen gehakt: koekenpan of wok
 • Diepvrieszakjes groot
 • Diepvries
 • Magnetron
 • Groot glas, beker of mok
 • Keukenweegschaal

Bereiden

 • Weeg je lege pan waar je de saus in gaat bereiden. Huh? Doe nou maar😊
 • Als je gehakt wilt toevoegen: rul dit zonder olie of boter tot het bruin verkleurd is. Maar zie laatste punt, start hier niet mee.
 • Gooi alle groente bij elkaar in de enorm grote (soep)pan
 • Doe er een halve liter water bij
 • Verwarm en roer om tot alles ontdooid is en het water kookt
 • Voeg de 2 blikken tomatenpuree toe
 • Voeg de kruiden toe
 • Voeg meer water toe als de saus te dik is
 • Breng zachtjes aan de kook
 • Laat 15 minuten zachtjes door pruttelen, warmtebron zo zacht mogelijk zodat het net aan de kook blijft. Blijf regelmatig roeren, voeg evt. nog meer water toe als nodig
 • We hebben redelijk wat kruiden toegevoegd. Deze moeten nog in het gerecht trekken. Laat de saus daarom een dagje in de pan voordat je hem invriest of opdient. Hij wordt er zo veel lekkerder van. Wil je het toch direct invriezen? Zorg er voor dat de saus helemaal is afgekoeld voordat je hem invriest. Anders gaan de zakjes aan elkaar kleven.
 • Als je gehakt toevoegt kun je dit dus het beste rullen en toevoegen nadat de groente-saus een dagje gestaan heeft. Met vlees een dag laten staan is niet ideaal.

Invriezen

 • Weeg je volle pan. Trek het gewicht van de lege pan er af. Nu weet je hoeveel gram saus je hebt. Deel dit door 10 en je hebt je portie! Als je de pan op de weegschaal houdt kan je scheppen en wegen tot je iedere keer een portie in een zakje hebt gedaan. Na 2 porties weet je hoeveel scheppen een portie is, nog makkelijker.
 • Het diepvrieszakje doe je in de mok/beker/groot glas met de randjes van het zakje om de mok heen gevouwen. Scheppen maar, dichtknopen en je hebt een portie in een handige verpakking. Om zo in te vriezen.

Ontdooien

Haal het zakje een dag vtv uit de vriezer en zet in een kommetje in de ijskast. Zorg voor een kommetje want anders ontstaat door condens vocht rond het zakje en krijg je een smerige ijskast. 24hr later is het ontdooid en kan je het uit het zakje halen en opwarmen; 3 minuten 900 watt per portie. Meer porties tegelijk opwaren? Dan moet het er langer in.

Opdienen

Eet het met eiwitrijke pasta https://www.ah.nl/producten/product/wi437645/ah-rode-linzen-penne want de saus bevat zonder vlees niet veel eiwit. Liever gewone pasta/penne/spaghetti? Kies er dan voor het gehakt door de saus te doen of neem een bakje kwark als toetje.

Suggestie: Bestrooi met 30+ geraspte kaas.

Ook lekker met augurkje er naast of strooi wat kappertjes eroverheen.

Deel via
Tags: No tags

3 Responses