Waar blijft het vet als je afvalt?

Waar blijft het vet als je afvalt?

Bizarre vraag he? Mijn allereerste gedachte was… in de WC. Maar dat was gelukkig maar een fractie van een seconde, dat ik dat dacht. Weet jij het antwoord als ik je vast verklap dat DE WC niet het juiste antwoord is?

Als je deze link volgt kom je het antwoord te weten. https://www.youtube.com/watch?v=vuIlsN32WaE

Geen fan van TEDTalks of Engels? Ik heb het in mijn eigen woorden hieronder beschreven.

Wat gebeurt er in je lichaam als je afvalt?

Als je bewust afvalt, dus door een periode minder te eten dan je nodig hebt, zal je lichaam een deel van zijn energie ergens anders vandaan moeten halen. Die energie komt tijdens een periode van bewust gewichtsverlies (ziekte buiten beschouwing gelaten) hoofdzakelijk uit vet. Want de voornaamste en beruchtste opslag van energie in ons lichaam is vet. Vetcellen kunnen zich helemaal volproppen met vetmoleculen als jij meer eet dan je lichaam nodig heeft. Lees hier waarom water drinken je helpt gewicht te verliezen.

Let op, ook koolhydraten (waaronder suikers) en zelfs eiwitten uit je voeding kunnen worden opgeslagen als vet in je lichaam. Dit gebeurt zolang je meer calorieën binnenkrijgt dan je nodig hebt. Het maakt dus niet uit of je vetten, eiwitten of koolhydraten eet want ze bevatten allemaal calorieën. En als je te veel calorieën binnenkrijgt wordt dit te veel opgeslagen als vet.

Wat gebeurt er als je lichaam energie verbruikt?

De hele dag door heeft je lichaam energie nodig. Van het kloppen van je hart tot een sprintje trekken naar de bus. Het lichaam haalt dit uit glucose. Glucose is een suiker (WAHT??? een suiker, vergif toch? – nee! Zie mijn Blog hierover. Suiker is geen vergif. Te veel suiker leidt wel tot overgewicht, bloedsuikerschommelingen en … meer trek in suiker, maar het is geen vergif.). Het lichaam gaat die glucose als het ware verbranden om er de energie uit te halen die erin zit. Zelfde principe als benzine in een motor. En die vergelijking gaat ons enorm helpen om de vraag van dit blog te beantwoorden. Want benzinemotoren gaan niet naar de WC. Maar waar laten zij hun verbrandde benzine? Waar staan de kranten bol van, waar heeft onlangs de rechter nog een uitspraak over gedaan? Juist CO2!

 

 

Dus waar blijft het vet als je afvalt?

Als jij energie vrijmaakt uit glucose komt er CO2 vrij als afvalproduct. Dit adem je gewoon uit en schaadt niemand. Je ademt zuurstof O2 in, je lichaam koppelt de koolstof uit de glucose (de C) eraan en je ademt het als CO2 weer uit.

 

Dus afvallen draagt bij aan klimaatverandering?

Even een klein uitstapje (persoonlijke ergernis). Deze CO2 heeft namelijk niets met klimaatverandering te maken. Alleen de EXTRA CO2 die we in de lucht brengen door het verstoken van fossiele brandstoffen en het verstoren van andere evenwichten in de natuur leidt tot klimaatverandering.

Hoe zit dit dan? We nemen 2 situaties. De eerste waarin jij een appel eet, verteert, vervolgens de suikers eruit verbrandt en de CO2 uitademt. De tweede, diezelfde appel viel onder de boom op de grond en verrot. In beide situaties komt dezelfde hoeveelheid CO2 vrij. Ook als jij hem niet eet komt de koolstof (de C) weer vrij uit de appel.

Maar, ga je de appel met de auto halen bij de boer en je rijdt in een conventionele benzineauto dan breng je WEL extra CO2 in de lucht want die fossiele brandstoffen ‘horen’ niet in het systeem. Die horen meters diep onder de grond en af en toe borrelt er wat omhoog, maar zeker niet in het tempo zoals wij ze nu naar het aardoppervlak halen en verbranden.

Overigens, te veel eten, meer dan je nodig hebt, legt wel druk op milieu en klimaat. Dat leg ik uit in mijn Blog Duurzamer eten: afvallen naar je streefgewicht.

Om het klimaat te helpen bied ik ook online-pakketten en consulten aan. Hoef je niet meer in je benzineauto, maar gewoon via de telefoon, aangevuld met email en Webinar voor uitleg en ondersteuning.

 

Terug naar ons lichaam, wat ligt er dan in de WC?

Dit vind ik zon mooi inzicht! Alles wat in de WC terechtkomt via je darmen, poep dus, heeft nooit in je lichaam gezeten. Je hele mond, maag, darmstelsel is een binnenste buiten gekeerde huid met daarin een lange holte van mond tot kont. Poep is voornamelijk vezels, (dode) darmbacteriën en delen van voedsel die we niet konden verteren. Het is dus niet zo dat je meer gaat poepen als je afvalt!

Wil jij zelf meer inzicht krijgen in je lichaam, afvallen, wat voor jou werkt en hoe ik daarbij kan helpen? Kijk eens bij mijn werkwijze, of afslankplan.

Deel via
Tags: No tags

6 Responses